przepisy  

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

paulin
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

myhome
 
myhome: Myślimy nad zmianą mieszkania - po Dniu Dziecka będzie to już chyba koniecznością :)  bo nie wyrabiam z tymi wszystkimi zabawkami, które chociaż poukładane, są wszędzie.

Rynek u nas lipny, po miesiącu poszukiwań mamy takie mieszkanie na oku - rysunek pogladowy :D
Pokój 10m to kuchnia, a ten 3,15m to łazienka :)
IMG_20160517_221326.jpg

Tylko żal mi będzie kiedyś zostawiać nasze obecne miejsce zamieszkania...
Bo to nasze pierwsze, klimatyczne, z kominkiem :P

Na razie jeszcze raz pójdziemy zobaczyć na uregulowania ww. mieszkania.

Jak się zdecydujemy to tylko 'kredycik', 'remoncik' i będzie można się wprowadzać :D
  • awatar khe: chyba niektóre pokoje to korytarz, kuchnia i łazienka? ;) Ładnie wygląda, duże pokoje. A balkon?
  • awatar ewelina2311: same pokoje :p tutaj by się na pewno z zabawkami pomieściła :D
  • awatar myhome: @khe: Balkonu nie ma, ale to mieszkanie w domu dwurodzinnym (dzielone poziomo na lokatorów z parteru i pietra), do którego należy duży ogród :D
Pokaż wszystkie (29) ›
 

tasteofjoy
 
Jedno z moich ulubionych ciast ucieranych. Najczęściej robię je ze śliwkami. Tym razem wersja z aktualnie panującym rabarbarem.

DSC_3411.JPG

*SKŁADNIKI*

- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny (masła)
- 2 łyżki octu
- 4 łodygi rabarbaru
- cukier puder do posypania

*PRZYGOTOWANIE*

1) Margarynę (o temp. pokojowej) miksujemy z cukrami na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy na zmianę z jajkiem (raz jajko, raz mąka). Cały czas miksujemy.

2) Po otrzymaniu gładkiej masy dodajemy 2 łyżki octu i dokładnie mieszamy.

3) Ciasto przekładamy do blachy ( u mnie tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia.

4) Na wierzchu ciasta układamy obrane i pokrojone kawałki rabarbaru. Lekko dociskamy do ciasta.

5) Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez około godzinę.

6) Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

*UWAGI*

- Można użyć dowolnych owoców sezonowych.

- Ocet jest konieczny, gdyż nadaje wilgoci i przedłuża świeżość cista.

DSC_3400.JPG

*Smacznego!* :)
Pokaż wszystkie (23) ›
 

szataniolek
 
Wpis tylko dla znajomych

Wpis tylko dla znajomych

 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

urodowapasjonatka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

szykistyl
 
DSC_2172.png
Kojarzycie przepyszne, mięciutkie cynamonowe bułeczki z Cinnabon? To idealna propozycja zarówno do popołudniowej kawy jak i na śniadanie. Ich domowa wersja jest jeszcze lepsza i niesamowicie prosta.

SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1/4 szklanki oleju

Nadzienie:
  • 2 łyżki cynamonu
  • ponad połowa szklanki brązowego cukru
  • 1/4 kostki masła
  • kilka kropli oliwy
  • roztrzepane jajko

Krem:
  • 5 kopiastych łyżek serka mascarpone
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 30%
  •  3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Ciasto drożdżowe: Wymieszać mąkę, cukier, sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Mleko wlać do mąki wraz z olejem. Najlepiej wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, ewentualnie ręką przez 10 minut, aż nie będzie się kleiło. Uformować kulę i włożyć do metalowej miski wysmarowane olejem, przykryć folią. I odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 h aż do podwojenia objętości ciasta.

1)Ciasto drożdżowe rozsmarujcie na kształt prostokąta o grubości około 5mm.
DSC_2157.png

2)Na powierzchni rozwałkowanego ciasta równo rozsmarujcie roztopione masło.
DSC_2158.png

3)Na to nałóżcie warstwę brązowego cukru zmieszanego z cynamonem (można dodać również rodzynki, posiekane orzechy włoskie)
DSC_2159.png

4)Ciasto zwińcie w roladę i pokrójcie na plastry o grubości około 3 cm.
DSC_2161.png

DSC_2162.png

5)Bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując pomiędzy nimi mały odstęp jeśli chcecie mieć odrywane bułeczki lub większy odstęp jeśli chcecie osobne bułeczki, pokropić oliwą.
DSC_2164.png

DSC_2166.png

7) Przed pieczeniem posmarujcie bułeczki jajkiem w celu uzyskania złocistego koloru.
DSC_2167.png

8) Pieczcie przez 20 minut w 175 stopniach C. W międzyczasie przygotujcie krem. Po prostu wymieszajcie łyżką lub mikserem wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
9) Wyjmijcie z piekarnika, przestudźcie przez 5 minut i nałóżcie na bułeczki krem.  Od razu podawajcie lub podgrzejcie przed podaniem. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło!
DSC_2169.png

DSC_2174.png

Dajcie znać, jak wypróbujcie przepis!
♥ iks pe
  • awatar EVIAN: uwielbiam je!!! bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu!
  • awatar tigro: mniam
  • awatar Rene^^: wygląda pysznie...
Pokaż wszystkie (9) ›
 

panna-z-ksero
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

natiq
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

codzienneinspiracje
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

martyna1309
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga
marty_na:

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

czytaczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

panna-z-ksero
 
b_gallerani:

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

codzienneinspiracje
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

amnezja69
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

happy2
 
Wpis tylko dla znajomych
* k.:

Wpis tylko dla znajomych

 

happy2
 
Wpis tylko dla znajomych
* k.:

Wpis tylko dla znajomych

 

kocieoko
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl